×
×
Παραδοσιακή Κρεμμυδόπιτα με Πλιγούρι
Υλικά

για το φύλλο
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο επιπλέον για το άνοιγμα των φύλλων
χλιαρό νερό
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, για τη ζύμη
80 ml ελαιόλαδο, για το ράντισμα των φύλλων
αλάτι
για την γέμιση
1½ κιλό κρεμμύδια ξερά
750 ml γάλα
150 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
120 γρ. Πλιγούρι Fytro
2 αυγά, ελαφρά χτυπημένα
½ κουταλάκι κανέλα, σκόνη
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Για τη γέμιση: Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα ψιλοκόβουμε. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα κρεμμύδια και αρκετό νερό. Βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και αφήνουμε τα κρεμμύδι να πάρουν 1-2 βράσεις. Τα σουρώνουμε σε σουρωτήρι και τα επαναφέρουμε στην κατσαρόλα.
Προσθέτουμε το γάλα, αλάτι και πιπέρι και μόλις ξεκινήσει ο βρασμός χαμηλώνουμε τη φωτιά. Τα αφήνουμε να βράσουν με μισοσκεπασμένη κατσαρόλα, μέχρι να απορροφήσουν τα κρεμμύδια σχεδόν όλο το γάλα (περίπου 20 λεπτά).
Ρίχνουμε πασπαλιστά το πλιγούρι χωρίς να ανακατέψουμε και συνεχίζουμε το βρασμό σε χαμηλή φωτιά για 5 λεπτά ακόμη. Σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε την κατσαρόλα σκεπασμένη για 30 λεπτά μέχρι το πλιγούρι να φουσκώσει και να κρυώσει η γέμιση.
Ρίχνουμε τη φέτα, τα αυγά και την κανέλα και ανακατεύουμε καλά.

Για το φύλλο και την πίτα: Βάζουμε το αλεύρι σε μια μπολ και δημιουργούμε στο κέντρο μια μικρή λακκούβα στην οποία ρίχνουμε το ελαιόλαδο και λίγο αλάτι. Ξεκινάμε το ζύμωμα, ρίχνοντας σταδιακά χλιαρό νερό μέχρι να φτιάξουμε μια ζύμη απαλή. Η υφή της δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ μαλακή, ούτε πολύ σκληρή. Κόβουμε τη ζύμη σε 4 μπαλάκια και την αφήνουμε για 20 λεπτά να ξεκουραστεί.
Ρίχνουμε στο τραπέζι αλεύρι, τοποθετούμε το ένα μπαλάκι ζύμης και με τον λεπτό πλάστη ανοίγουμε ένα φύλλο όσο γίνεται πιο λεπτό. Ραντίζουμε περιμετρικά με ελαιόλαδο. Σκορπίζουμε το ¼ της γέμισης και τυλίγουμε σε μακρύ ρολό.
Μεταφέρουμε το ρολό σε ελαφρώς λαδωμένο ταψί και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα υλικά.
Ραντίζουμε με όσο ελαιόλαδο έχει απομείνει και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 50-60 λεπτά.

DR. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΗΣ: Παραδοσιακή γεύση με ιδιαίτερες διατροφικές ιδιότητες Το πλιγούρι αποτελεί εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, συμβάλλοντας έτσι στην εύρυθμη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος και στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας. Επίσης, διαθέτει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και για το λόγο αυτό συμβάλλει σημαντικά στην εκπλήρωση του αισθήματος του κορεσμού. Ακόμη, το πλιγούρι είναι πλούσιο σε βιταμίνες της οικογένειας Β που ενδυναμώνουν το νευρικό σύστημα και το μεταβολισμό. Τα κρεμμύδια αποτελούν καλή πηγή βιταμίνης C, φυλλικού οξέος και φυσικά σπουδαίων αντιοξειδωτικών ουσιών όπως είναι η αλυσίνη. Με τον τρόπο αυτό ενδυναμώνεται το ανοσοποιητικό σύστημα και ενισχύεται η καλή λειτουργία του αμυντικού συστήματος. Υπέροχη συνταγή με τη γευστική υπογραφή της αγαπημένης μας Ντίνας!

Προετοιμασία: 1 ώρα
Αναμονή: 50´
Ψήσιμο: 50´-60´
Μερίδες: 8-10

image