135 γρ. Λευκό Κινόα Fytro
350 ml νερό
25 γρ. αλεύρι βρώμης
2 κουτ. σούπας ξύσμα από ακέρωτο λεμόνι
110 ml φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού
4 μεγάλα αυγά
1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
165 ml σπορέλαιο
250 γρ. ζάχαρη
100 γρ. πούδρα αμυγδάλου
2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
1 πρέζα αλάτι
Λίγο βούτυρο ή σπορέλαιο για το άλειμμα της φόρμας
Λίγο αλεύρι βρώμης για το πασπάλισμα της φόρμας
Για το γλάσο
1 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη άχνη
Χυμό από ½ λεμόνι
Βάζουμε την κινόα και το νερό σε μια μικρή κατσαρολίτσα και βάζουμε σε μέτρια φωτιά. Μόλις ξεκινήσει ο βρασμός χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε την κινόα για 15-18 λεπτά μέχρι να απορροφήσει όλα τα υγρά. Σβήνουμε τη φωτιά και την αφήνουμε για 5 λεπτά σκεπασμένη.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C. Αλείφουμε με βούτυρο ή σπορέλαιο μια στρογγυλή φόρμα με τρύπα στη μέση και πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι.
Βάζουμε την βρασμένη κινόα στο μπλέντερ ή στην κουζινομηχανή με τα μαχαίρια. Προσθέτουμε το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού, τα αυγά, τη βανίλια, το σπορέλαιο, τη ζάχαρη, τη πούδρα αμυγδάλου, το αλεύρι, τη σόδα, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι και χτυπάμε τα υλικά για 2 λεπτά.
Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε στο φούρνο για 55-60 λεπτά. Αποσύρουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει. Το αναποδογυρίζουμε σε μια σχάρα.
Για το γλάσο: Βάζουμε την άχνη σε ένα μπολ και προσθέτουμε λίγο λίγο το χυμό λεμονιού ανακατεύοντας μέχρι να δημιουργηθεί ένα παχύρρευστο γλάσο. Ραντίζουμε το κέικ, κόβουμε και σερβίρουμε.
DR. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΗΣ: Μια συνταγή με ιδιαίτερα πλούσια διατροφική αξία. Η κινόα ανήκει στις λεγόμενες superfoods… Οι Ίνκας την είχαν ονομάσει «μητέρα όλων των τροφών» και δεν είχαν άδικο. Η κινόα δεν περιέχει γλουτένη και έχει υψηλές συγκεντρώσεις σε σίδηρο, βιταμίνες Β, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, ασβέστιο, βιταμίνη Ε και φυτικές ίνες. Είναι μία από τα λίγες φυτικές τροφές που θεωρείται ότι είναι «πλήρης πρωτεΐνη» και έχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα. Επίσης, η κινόα έχει υψηλή αναλογία πρωτεϊνών – υδατανθράκων σε σύγκριση με άλλα δημητριακά. Βιταμίνες της ομάδας Β και μεγάλη ποσότητα αντιοξειδωτικών ουσιών καθιστούν την επιλογή αυτού του ΚΕΪΚ ΛΕΜΟΝΙ ΜΕ ΚΙΝΟΑ ως μία τέλεια επιλογή για επιδόρπιο, πρωινό γεύμα ή το κολατσιό μας. Εκτός από την ποικιλία θρεπτικών συστατικών, η συνταγή μας ξεχωρίζει ιδιαίτερα και για τις πρωτεΐνες ανώτατου βιολογικού σκορ που προσφέρει. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να σημειώσω ότι γενικότερα η συμβουλή μου είναι να επιλέγετε γλυκίσματα που περιέχουν αλεύρι βρώμης! Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες δεσμεύουν ποσότητα γλυκόζης και λιπαρών στο γαστρεντερικό σύστημα, παρεμποδίζοντας έτσι την πλήρη απορρόφηση της. Στην διατροφικό μας καμβά δεν θα να παραλείψουμε και τη φανταστική γεύση, αυτού του υπέροχου γλυκίσματος της Ντίνας!
Προετοιμασία: 15´
Ψήσιμο: 55-60
Μερίδες: 10-12