×
×
Αμυγδαλόπιτα από την Κεφαλλονιά
Υλικά

10 αυγά
100 γρ. (10 κουτ. σούπας) αμύγδαλα σε κομματάκια
100 γρ. (10 κουτ. σούπας) τρίμμα φρυγανιάς
10 γρ. (2 κουτ. γλυκου) σόδα
200 γρ. (1 φλιτζ. τσαγιού) Καστανή Ζάχαρη Fytro
50 ml (1/4 φλιτζ. τσαγιού) κονιάκ
1 κουτ. γλυκού κανέλα
½ κουτ. γλυκού γαρύφαλλο τριμμένο
Χυμός από ένα λεμόνι και ένα πορτοκάλι και το ξύσμα τους

Για το σιρόπι:
750 γρ. (3¾ φλιτζ. τσαγιού) ζάχαρη
500 ml (2½ φλιτζ. τσαγιού) νερό
150 ml (3/4 φλιτζ. τσαγιού) γλυκόζη

Εκτέλεση

Χτυπάμε με το μίξερ τους κρόκους με τη Καστανή Ζάχαρη Fytro μέχρι να ασπρίσουν, προσθέτουμε το κονιάκ, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού καθώς επίσης και τη σόδα διαλυμένη στον χυμό. Χτυπάμε τα ασπράδια μέχρι να γίνουν μαρέγκα και την προσθέτουμε στο παραπάνω μίγμα λίγη – λίγη μαζί με τα αμύγδαλα και τη φρυγανιά.

Αδειάζουμε το μίγμα σε βουτυρωμένο ταψί 15 x 25 εκατοστά και ψήνουμε για 30 -40 λεπτά, στους 180 °C. Βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι σε κατσαρολάκι να πάρουν μία βράση, κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.

Μόλις ψηθεί η αμυγδαλόπιτα τη σιροπιάζουμε με το κρύο σιρόπι.

image