×
×
image
Ώρα να χάσουμε τα κιλά των διακοπών… και εύκολα;

Το καλοκαίρι, συνήθως, φεύγοντας, μας αφήνει πολλές φωτογραφίες και ευχάριστες αναμνήσεις, αλλά και κάποια ενοχλητικά παραπανίσια κιλά.

Δεν χρειάζεται να αγχωθούμε και να βιαστούμε να χάσουμε γρήγορα όσα κιλά αποκτήσαμε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Η θέληση και η υπομονή θα είναι ο σύμμαχός μας σε αυτή την προσπάθεια. Σίγουρα, δεν θα πρέπει να ανατρέξουμε στις διάφορες δίαιτες express που έχουν πέσει στα χέρια μας κατά καιρούς, γιατί μόνο αντίθετα αποτελέσματα θα φέρουν.

Ο στόχος μας θα πρέπει να είναι μέχρι 1 κιλό περίπου την εβδομάδα, ό,τι παραπάνω χαθεί θα είναι υγρά και όχι λίπος, με συνέπεια να αναπληρώσουμε τα χαμένα κιλά πολύ γρήγορα και να στερήσουμε από τον οργανισμό μας πολύτιμα στοιχεία.

Η διατροφή που θα ακολουθήσουμε θα πρέπει να περιλαμβάνει όλες τις ομάδες των τροφίμων, σε μικρές όμως ποσότητες, και σε συχνά γεύματα μέσα στην ημέρα. Δεν πρέπει να αποκλείσουμε τρόφιμα, επειδή νομίζουμε ότι μας φορτώνουν με περιττές θερμίδες – όλα τα συστατικά των τροφών προσφέρουν οφέλη στον οργανισμό μας, αρκεί να τα καταναλώνουμε με μέτρο.

Υπάρχουν μικρές, καθημερινές πρακτικές συμβουλές που, αν τις ακολουθήσουμε, θα καταλάβουμε πόσο εύκολο είναι το χάσιμο των περιττών κιλών, χωρίς να ταλαιπωρούμε τον οργανισμό μας:

  • Τρώμε μικρά γεύματα αρκετές φορές την ημέρα (οι ειδικοί προτείνουν 5 μικρά γεύματα ημερησίως). Χορταστικά σνακ με λίγες θερμίδες είναι ιδανικές λύσεις π.χ. ρυζογκοφρέτες με λίγο άπαχο τυρί και γαλοπούλα ή για κάτι πιο γλυκό και ελαφρύ ρυζογκοφρέτες με μαρμελάδα με φρουκτόζη ή μέλι.
  • Δε ξεχνάμε και δεν παραλείπουμε ποτέ το πρωινό μας. Είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας, για να μας γεμίσει ενέργεια και να ενεργοποιήσει το μεταβολισμό μας. Προτιμάμε δημητριακά ολικής άλεσης ή muesli, νιφάδες βρώμης με άπαχο γάλα, ψωμί ολικής με μαρμελάδα με φρουκτόζη ή με μέλι και φρέσκους χυμούς.
  • Επιλέγουμε τρόφιμα από όλες τις ομάδες (κρέας, φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά, δημητριακά, λιπαρά).
  • Δεν καταναλώνουμε αργά το βράδυ φαγητό (προτεινόμενη ώρα βραδινού μέχρι τις 20:00).
  • Αποφεύγουμε τα τηγανητά και τα πολύ λιπαρά φαγητά –κυρίως τα ζωικά λίπη (αλλαντικά, παχυντικά γλυκίσματα, κρέμα γάλακτος), αγελαδινό βούτυρο, πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα.
  • Ζάχαρη, αλάτι και αλκοόλ με μέτρο. Μπορείτε να αντικαταστήσετε τη λευκή ζάχαρη, με καστανή ζάχαρη που αναδεικνύει την γεύση του καφέ και του τσάι ή ακόμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποια γλυκαντική ουσία με ελάχιστες θερμίδες.
  • Κατανάλωση τροφών πλούσιες σε φυτικές ίνες (ψωμί ολικής άλεσης, μακαρόνια ολικής και ρύζι, όσπρια, φρούτα και λαχανικά, σόγια, σιτάρι κ.ά).
  • Δεν ξεχνάμε, όμως, και την ενυδάτωση του οργανισμού μας. Το καλοκαίρι τον ταλαιπωρήσαμε αρκετά με τη έκθεσή μας στον ήλιο και τις υψηλές θερμοκρασίες. Η ιδανική καθημερινή ποσότητα υγρών, θα πρέπει να είναι 8-10 ποτήρια υγρών. Το νερό αποτελεί την ιδανική και πιο εύκολη λύση, αλλά έχουμε και άλλες επιλογές, από φρέσκους χυμούς, σούπες, πράσινο τσάι.

Τέλος, εξίσου σημαντική είναι και η σωματική άσκηση για την καλή φυσική μας κατάσταση, αλλά και για την ενεργοποίηση του μεταβολισμού μας. Ούτε σε αυτό το κομμάτι χρειάζονται υπερβολές –ένα μισάωρο καθημερινό περπάτημα για τα ψώνια και τις υποχρεώσεις της ημέρας ή 2-3 φορές την εβδομάδα ενασχόληση με το αγαπημένο μας σπορ, θα μας βοηθήσουν να δούμε θεαματικά αποτελέσματα, χωρίς κόπο και κυρίως με διάρκεια.

Ακολουθώντας όλα τα παραπάνω, να είστε σίγουροι πως θα χάσετε τα περιττά κιλά των διακοπών, εύκολα και το πιο σημαντικό υγιεινά!