×
×
image
Βρώμη: Ένα ωφέλιμο δημητριακό στην βάση της μεσογειακής διατροφικής πυραμίδας

Ο ρόλος της βρώμης στην διατροφή μας

Η σημασία της μεσογειακής διατροφής είναι αρκετά γνωστή όπως και τα οφέλη της για την υγεία μας. Η σχηματική απεικόνιση αυτού του μοντέλου διατροφής ονομάζεται «πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής», στην βάση της οποίας βρίσκονται τα δημητριακά, όπως η βρώμη, και που συνιστάται να καταναλώνονται σε ημερήσια βάση.

Γιατί όμως είναι τόσο σημαντική η βρώμη για τον οργανισμό μας και πώς μπορούμε να την εντάξουμε στη διατροφή μας;

Η βρώμη είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Έτσι μέσα στα πλαίσια μία υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής, μπορεί να ανακουφίσει από την δυσλειτουργία του πεπτικού συστήματος.

Επιπλέον η βρώμη περιέχει β-γλυκάνες. Οι β-γλυκάνες συμβάλλουν στη διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα. Έτσι, μία μερίδα Νιφάδες Βρώμης Fytro περιέχει 1,5 γραμμάρια διαλυτών φυτικών ινών β-γλυκανών που αντιστοιχούν στο 50% της προτεινόμενης ημερήσιας πρόσληψης. Σημειώνεται ότι η προτεινόμενη πρόσληψη σε β-γλυκάνες είναι 3 γραμμάρια την ημέρα. Αντίστοιχα, μία μερίδα Πίτυρο Βρώμης Fytro περιέχει 2,4 γραμμάρια β-γλυκανών που καλύπτει το 80% της ημερήσιας προτεινόμενης πρόσληψης.

 

Μορφές βρώμης

Στη Fytro μπορούμε να βρούμε τη βρώμη σε δύο τύπους. Τις Νιφάδες Βρώμης Fytro και το Πίτυρο (ή πίτουρο) Βρώμης Fytro. Η διαφορά των δύο είναι ότι οι Νιφάδες Βρώμης προέρχονται από ολόκληρο τον καρπό της βρώμης, δηλαδή από όλα τα μέρη της (φλοιό, ενδοσπέρμιο, πυρήνα) ενώ το πίτυρο βρώμης είναι ψιλοαλεσμένος ο φλοιός της βρώμης. Από διατροφικής άποψης οι δύο μορφές παρέχουν ίδια διατροφικά οφέλη για τον οργανισμό. Ωστόσο, επειδή στο φλοιό βρίσκονται οι περισσότερες φυτικές ίνες (διαλυτές και αδιάλυτες) για αυτό και το πίτυρο βρώμης περιέχει περισσότερα γραμμάρια διαλυτών φυτικών ινών β-γλυκανών ανά μερίδα.

Η επιλογή μεταξύ των Νιφάδων Βρώμης Fytro και του Πίτυρου Βρώμης Fytro αποτελεί προσωπική προτίμηση, καθώς και οι δύο μορφές είναι ωφέλιμες για τον οργανισμό και έχουν σπουδαίο ρόλο στην διατροφή μας. Μάλιστα συνηθίζεται οι οπαδοί της βρώμης να επιλέγουν και τις δύο μορφές ανάλογα με την χρήση της.

Τρόποι σερβιρίσματος :                              

Πρωινό ή Δεκατιανό: Τις Νιφάδες Βρώμης Fytro μπορούμε να τις προσθέσουμε απευθείας σε κρύο γάλα ή γιαούρτι. Μπορούμε συμπληρωματικά να τις εμπλουτίσουμε με φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα, ξηρούς καρπούς, σταφίδες ή κομμάτια σοκολάτας. Εάν συνδυάσουμε τις Νιφάδες Βρώμης Fytro με γιαούρτι, μία γευστική εναλλακτική είναι να προσθέσουμε επιπλέον μέλι ή μαρμελάδα με κομμάτια φρούτων για περισσότερη γεύση. Μπορούμε να δοκιμάσουμε Μαρμελάδες με φρουκτόζη Fytro που περιέχουν ολόκληρα κομμάτια φρούτων και είναι διαθέσιμες σε 5 γεύσεις, προσδίδοντας περισσότερη ποικιλία κάθε μέρα.

Μία ακόμη εναλλακτική πρόταση σερβιρίσματος είναι να σιγοβράσουμε Νιφάδες Βρώμης Fytro ή Πίτυρο Βρώμης Fytro με γάλα. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να χυλώσει και έτσι δημιουργούμε μία κρέμα βρώμης. Αντίστοιχα την απολαμβάνουμε σκέτη ή εμπλουτίζουμε τη γεύση της με υλικά της αρεσκείας μας.

 

Snacking: Οι Νιφάδες Βρώμης Fytro και το Πίτυρο Βρώμης Fytro, μπορούν να αντικαταστήσουν μέρος από το αλεύρι που χρησιμοποιούμε, για την παρασκευή κέικ, μάφιν και μπισκότων. Επιπλέον, με τις Νιφάδες Βρώμης Fytro μπορούμε εύκολα να φτιάξουμε σπιτικές μπάρες δημητριακών προσθέτοντας κουβερτούρα και ξηρούς καρπούς.

 

Μαγειρική: Μπορούμε να προσθέσουμε Νιφάδες Βρώμης Fytro ή Πίτυρο Βρώμης Fytro στις σούπες για να χυλώσουν (αντί για αλεύρι). Επίσης μπορούμε να αντικαταστήσουμε τη φρυγανιά ή το ψωμί στα μπιφτέκια με νιφάδες βρώμης, εμπλουτίζοντας κατά αυτόν τον τρόπο τα πιάτα μας με φυτικές ίνες. Επίσης το πίτυρο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στο πανάρισμα αντί για γαλέτα.