×
×
image
Τα οφέλη των φυτικών ροφημάτων

Αν και οι περισσότεροι πιστεύουμε ότι τα φυτικά ροφήματα είναι μια νέα μόδα, στην πραγματικότητα καταναλώνονται εδώ και αιώνες, με τον όρο «χυμοί φυτών που μοιάζουν με γάλα» να χρησιμοποιείται ήδη από τον 13ο αιώνα1. Το φυτικό ρόφημα παρασκευάζεται από εκχύλισμα του καρπού/ σπόρου/ δημητριακού ή οσπρίου με βάση το νερό και εμπλουτίζεται με  γεύση και άρωμα. Σήμερα υπάρχουν περίπου 17 διαφορετικοί τύποι φυτικών ροφημάτων, όμως στην καρδιά των καταναλωτών κυριαρχούν τα φυτικά ροφήματα από αμύγδαλο, βρώμη και σόγια με τις υψηλότερες πωλήσεις παγκοσμίως και όχι άδικα, αφού τα ροφήματα αυτά εκτός από πλούσια γεύση, έχουν και σημαντικές διατροφικές ιδιότητες.

Κάθε φυτικό ρόφημα έχει ένα μοναδικό διατροφικό προφίλ, και διαφοροποιείται ως προς την περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λίπη, αλλά και σε βιταμίνες και μέταλλα.

Φυτικό Ρόφημα Αμυγδάλου Fytro:

Το φυτικό ρόφημα αμυγδάλου έχει ήπια γεύση και είναι ιδανικό για κατανάλωση με δημητριακά πρωινού, αλλά και σκέτο ή σε smoothie. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως συστατικό σε κρέμες, σάλτσες και σούπες. Διατροφικά το ρόφημα αμυγδάλου είναι χαμηλό σε λιπαρά, και είναι χωρίς γλουτένη και χωρίς λακτόζη. Η μικρή ποσότητα λίπους στο ρόφημα αμυγδάλου προέρχεται από «καλά» πολυακόρεστα λιπαρά, ενώ επίσης είναι πηγή βιταμινών Ε, B2,B12 και D. Το ρόφημα αμυγδάλου είναι επίσης εμπλουτισμένο με Ασβέστιο.

Φυτικό Ρόφημα Βρώμης Fytro:

Το φυτικό ρόφημα βρώμης είναι ελαφρώς γλυκό, με αραιή σύσταση και είναι μια ιδιαίτερα υγιεινή τροφή. Το φυτικό ρόφημα βρώμης έχει υπέροχη γεύση, δεν περιέχει λακτόζη, είναι χωρίς προσθήκη ζάχαρης (περιέχει μόνο φυσικά σάκχαρα), είναι χαμηλό σε λιπαρά και αποτελεί πηγή βιταμινών Β2,Β12 και D2. Επίσης, επειδή περιέχει περισσότερους υδατάνθρακες, πήζει καλύτερα κρέμες και σάλτσες, δίνει γεύση και σώμα σε ροφήματα και αφεψήματα, ενώ είναι κατάλληλο για μαγείρεμα και ψήσιμο. Τέλος, το ρόφημα βρώμης είναι ένα προϊόν με πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι.

Βιολογικό Ρόφημα Σόγιας Fytro:

Το βιολογικό ρόφημα σόγιας, εξακολουθεί να είναι ένα δημοφιλές φυτικό ρόφημα και ανήκει στην κατηγορία με βάση τα όσπρια. Είναι η μόνη εναλλακτική λύση γάλακτος που περιέχει φυσικά την ίδια ποσότητα πρωτεΐνης με το αγελαδινό γάλα, με αποτέλεσμα το ρόφημα σόγιας να είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες. Επιπλέον, το ρόφημα σόγιας μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως υποκατάστατο στη μαγειρική, το ψήσιμο, αλλά και για το αφρόγαλα στον καφέ.

Συνεπώς, ο καθένας μας μπορεί να επιλέξει το Φυτικό Ρόφημα Fytro που του ταιριάζει για μέγιστη απόλαυση!

 

Βιβλιογραφικές αναφορές:

  1. “Milk: Origin and meaning of milk”. Online Etymology Dictionary, Douglas Harper. Retrieved 4 November 2018.
  2. Onning, G., A. Wallmark, M. Persson, et al. (1999): Consumption of oat milk for 5 weeks lowers serum cholesterol and LDL cholesterol in free-living men with moderate hypercholesterolemia. Ann. Nutr. Metab. 43, p.301–309
  3. Onning, G., B. Akesson, R. Oste, et al. (1998): Effects of consumption of oat milk, soya milk, or cow’s milk on plasma lipids and antioxidative capacity in healthy subjects. Nutr. Metab. 42, p.211–220