×
×
image
Οι ευεργετικές ιδιότητες της σόγιας

Για τους Ασιάτες αποτελεί βασική, καθημερινή τροφή. Στη ζωή των Ευρωπαίων μπήκε πριν από περίπου 10 χρόνια και κατέκτησε υψηλή θέση στις προτιμήσεις τους. Ο λόγος για τη σόγια και τα προϊόντα της που θεωρούνται τροφές που συμβάλλουν στην καλή υγεία και μακροζωία.

Η σόγια ανήκει στην οικογένεια των οσπρίων. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι σόγιας, από τους οποίους ο πιο διαδεδομένος είναι η κίτρινη ή κοινή σόγια. Είναι το μόνο φυτικό προϊόν που περιέχει υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη, αντίστοιχη με αυτή που βρίσκουμε μόνο σε προϊόντα ζωικής προέλευσης και είναι το μοναδικό τρόφιμο φυτικής προέλευσης που περιέχει και τα 22 αμινοξέα που χρειάζεται ο ανθρώπινο οργανισμός.

Σύμφωνα με διάφορες μελέτες, η σόγια έχει ιδιαίτερα ευεργετικές ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό, όπως:
• Συμβάλλει στην προστασία από την οστεοπόρωση, σε συνδυασμό με τακτική άσκηση και κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων.
• Έχει αντιοξειδωτική δράση χάρη στις ισοφλαβόνες που περιέχει. Οι ισοφλαβόνες είναι φυτικά χημικά που ρυθμίζουν τις ορμόνες στον οργανισμό και αποτρέπουν την ανάπτυξη ελεύθερων ριζών.
• Υπάρχουν ενδείξεις ότι ανακουφίζει από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.
Τα παραπάνω βέβαια ισχύουν όταν η σόγια καταναλώνεται με μέτρο και σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες βασικές ομάδες τροφίμων.

Τα περισσότερα συσκευασμένα προϊόντα περιέχουν παράγωγα σόγιας, όπως λεκιθίνη σόγιας, σογιέλαιο και αλεύρι σόγιας. Επίσης, πρωτεΐνη σόγιας υπάρχει σε πολλές τροφές, όπως δημητριακά, ζυμαρικά και αναψυκτικά διαίτης.


Τα προϊόντα σόγιας που μπορούμε να βρούμε στην αγορά είναι:
• Ρόφημα σόγιας, το οποίο ενδείκνυται κυρίως για όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη, όσους έχουν αλλεργία στο αγελαδινό γάλα, αλλά και όσους δεν καταναλώνουν τροφές ζωικής προέλευσης.
• Σόγια Κιμάς – Σόγια Κεμπάπ. Το κρέας χωρίς κόκαλα. Η σόγια, σε αντίθεση με το κρέας, περιέχει πρωτεΐνες χωρίς χοληστερόλη και χρησιμοποιείται σε όλες τις συνταγές, αντικαθιστώντας το κρέας.
• Ζυμαρικά με αλεύρι Σόγιας. Σε αντίθεση με τα κοινά ζυμαρικά, περιέχει και αλεύρι σόγιας και έτσι είναι πλούσια σε φυτικές πρωτεΐνες.
• Σογιέλαιο, το οποίο αποτελεί εξαιρετική εναλλακτική για χρήση στη μαγειρική, αντί για άλλο σπορέλαιο, καθώς έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λίπη και είναι φυσικό αντιοξειδωτικό.
• Σάλτσα σόγιας. Η πιο δημοφιλής ασιατική σάλτσα. Χρησιμοποιείται σχεδόν σε όλες τις συνταγές της ασιατικής κουζίνας και δίνει νοστιμιά σε κάθε φαγητό.