×
×
image
Σόγια: H σωστή διατροφική επιλογή και στη νηστεία

Για πολλούς οι ημέρες της Σαρακοστής είναι μια καλή ευκαιρία να προσέξουν τη διατροφή τους και κυρίως να «αποτοξινωθούν» από το κρέας και τα ζωικά λιπαρά. Μάλιστα, οι ειδικοί της υγείας υπογραμμίζουν την ευεργετική δράση της νηστείας στον οργανισμό, τονίζοντας, βέβαια, ότι η μακρόχρονη νηστεία απαιτεί προσοχή, για να μπορέσει το διαιτολόγιο να είναι ισορροπημένο και να παίρνει το σώμα όλα τα συστατικά που χρειάζεται, ακόμη και όταν στερείτε τα ζωικής προέλευσης τρόφιμα. Η σόγια και τα προϊόντα που παράγονται από σόγια, αποτελούν μια νηστίσιμη και νόστιμη πρόταση που μπορεί να αντικαταστήσει επάξια τις ζωικές τροφές.

Όσοι προσέχουν τη διατροφή τους, αλλά και οι χορτοφάγοι, ξέρουν ότι τα τρόφιμα σόγιας περιέχουν φυτικές πρωτεΐνες, που είναι ένα πολύ καλό υποκατάστατο των ζωικών προϊόντων.
Τη σόγια μπορούμε να την καταναλώνουμε με διάφορους τρόπους, καθώς κυκλοφορεί μεγάλη ποικιλία προϊόντων, όπως το ρόφημα σόγιας, που είναι υποκατάστατο του γάλακτος, ο κιμάς και το κεμπάπ σόγιας, των οποίων το γευστικό αποτέλεσμα μοιάζει πολύ με αυτό του κρέατος, και επιπλέον υπάρχουν και ζυμαρικά με αλεύρι σόγιας, που και αυτά αποτελούν μια θρεπτική και νόστιμη εναλλακτική των παραδοσιακών ζυμαρικών.

Τα πλεονεκτήματα μίας ισορροπημένης διατροφής με προϊόντα σόγιας, την οποία τα τελευταία χρόνια ακολουθούν όλο και περισσότεροι άνθρωποι, είναι πολλά, καθώς:
• Αποτελεί φυσική διατροφή, αφού η σόγια είναι 100% φυτικό προϊόν.
• Είναι πλούσια σε φυτικές πρωτεΐνες, χωρίς χοληστερόλη εκ φύσεως, που προάγουν το αίσθημα του κορεσμού, συμβάλλοντας στον έλεγχο του σωματικού βάρους.
• Επιπρόσθετα, τα εμπλουτισμένα με ασβέστιο ροφήματα σόγιας είναι πηγή ασβεστίου που βοηθούν στη διατήρηση της φυσιολογικής κατάστασης των οστών.

Έτσι, μέσα στα πλαίσια μιας ποικίλης και ισορροπημένης διατροφής και ενός υγιεινού τρόπου ζωής, παίρνετε όλα τα οφέλη από την πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας και καθόλου επιπλέον λίπος!

Στρώστε, λοιπόν, το Σαρακοστιανό τραπέζι με πεντανόστιμα και νηστίσιμα φαγητά. Μπιφτέκια σόγιας με λαχανικά, σπαγγέτι ή κριθαράκι με σάλτσα κιμά… σόγιας! Το μυστικό είναι να προσθέσετε μεγαλύτερη ποσότητα μπαχαρικών – μυρωδικών από ότι θα βάζατε, αν μαγειρεύατε πραγματικό κιμά. Καλή όρεξη!