×
×
image
Περπάτημα ή τρέξιμο;

Περπατώντας ή τρέχοντας, το πρώτο βήμα για έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής έχει γίνει. Το απόλυτο trend των τελευταίων χρόνων είναι αδιαμφισβήτητα το τρέξιμο, όμως το περπάτημα αποκτά όλο και περισσότερους φίλους στην Ελλάδα.

Το σίγουρο είναι ότι και οι δύο αερόβιες δραστηριότητες είναι ευεργετικές για την καρδιά και το αναπνευστικό μας σύστημα. Ας γνωρίσουμε, λοιπόν, τα χαρακτηριστικά της κάθε μίας για να επιλέξουμε αυτή που μας ταιριάζει περισσότερο.

Τρέχοντας πάνε στο πάρκο

Το τρέξιμο για τους αρχάριους απαιτεί μέτρο. Είναι καλό να ξεκινήσουμε με ένα ήπιο πρόγραμμα προπόνησης και να ανεβάσουμε ρυθμούς σταδιακά. Αν έχουμε μέτρια φυσική κατάσταση, χρειάζεται υπομονή, γιατί η κούραση θα είναι -ειδικά στην αρχή- αισθητή.

Το τρέξιμο όμως, θα αποδώσει γρήγορα καρπούς, καθώς επιτυγχάνεται μεγαλύτερη καύση θερμίδων απ’ ότι στο περπάτημα. Πολύ γρήγορα, επίσης, η αντοχή θα βελτιωθεί και θα φανούν τα αποτελέσματα της προσπάθειας.

Στο τρέξιμο, θα πρέπει να προσέξουμε τους κραδασμούς και, επομένως, τις αρθρώσεις, καθώς υπάρχει περισσότερη αναπήδηση κατά της διάρκεια της προπόνησης.

Περπατάμε όλοι για καλό σκοπό

Το περπάτημα, σε γενικές γραμμές, είναι μία ήπια και ασφαλής άσκηση, κατάλληλη για όλους. Μπορεί να γίνει οπουδήποτε και ο βαθμός δυσκολίας επηρεάζεται από το έδαφος και την ένταση.

Παρόλο που φαίνεται πιο εύκολη, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε το καλό ζέσταμα πριν ανεβάσουμε την ένταση της άσκησης. Για σωστό περπάτημα, προσέχουμε το βηματισμό μας, με τη φτέρνα να έρχεται πρώτα σε επαφή με το έδαφος, καθώς και τη χαλαρή στάση των χεριών μας.

Το περπάτημα είναι ευεργετικό, καθώς δεν επιβαρύνει το σώμα και ενδείκνυται σε περιπτώσεις παχύσαρκων ατόμων, καθώς και γυναικών σε περίοδο εγκυμοσύνης.

Τα απαραίτητα

Και στις δύο αθλητικές δραστηριότητες, υπάρχουν κάποιοι βασικοί κανόνες που πρέπει να τηρούνται:

  • Οι αερόβιες δραστηριότητες χρειάζονται ενυδάτωση, οπότε έχουμε πάντα νερό μαζί μας.
  • Ο σωστός εξοπλισμός θα μας απαλλάξει από περιττούς τραυματισμούς ή δυσφορία. Επιλέγουμε ένα καλό ζευγάρι αθλητικά παπούτσια και κατάλληλα ρούχα, ανάλογα με την εξωτερική θερμοκρασία.
  • Οι καλύτερες επιφάνειες για τρέξιμο ή περπάτημα είναι οι επίπεδες, αλλά όχι πολύ σκληρές, οπότε τουλάχιστον για αρχή αποφεύγουμε το τσιμέντο.
  • Μετά την προπόνηση και στις δύο περιπτώσεις, το κρύο νερό θα ανακουφίσει τα πόδια σας.