×
×
image
Νιφάδες ή Πίτυρο βρώμης; Τι να επιλέξω;

H βρώμη θεωρείται ως το πλέον απαραίτητο συστατικό ενός θρεπτικού και υγιεινού πρωινού. Σαν δημητριακό, η βρώμη είναι πλούσια σε πολλά απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, ενώ μπορεί να καταναλωθεί με αρκετούς διαφορετικούς τρόπους, όπως σκέτη στο γάλα ή το γιαούρτι, σε συνδυασμό με φρούτα και ξηρούς καρπούς,  ως κρέμα βρώμης (porridge) αλλά και σε γλυκά, αντικαθιστώντας μέρος από το αλεύρι. Σήμερα συναντάμε στα ράφια των καταστημάτων διάφορα προϊόντα βρώμης, όπως νιφάδες και πίτυρο. Ποια είναι η όμως διαφορά τους;

Η κλασσική βρώμη σε νιφάδες είναι η πρώτη μορφή που μας έρχεται στο μυαλό όταν ακούμε για βρώμη. Αυτό το τρόφιμο προέρχεται από ολόκληρο τον σπόρο της βρώμης, κομμένο σε πεπλατυσμένη μορφή και για αυτό θεωρείται και ένα δημητριακό ολικής αλέσεως. Το πίτυρο βρώμης, αντίστοιχα, προέρχεται από το εξωτερικό περίβλημα του σπόρου βρώμης.

Όταν συγκρίνουμε τη θρεπτική αξία του πίτυρου με αυτή των νιφάδων βρώμης, θα διαπιστώσουμε ότι το πίτυρο έχει ελαφρώς υψηλότερη ποσότητα πρωτεΐνης από τις νιφάδες. Επίσης, το πίτυρο περιέχει ελαφρώς λιγότερους υδατάνθρακες και υψηλότερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, κυρίως με τη μορφή των διαλυτών ινών. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το πίτυρο βρώμης προκαλεί κορεσμό μεγαλύτερης διάρκειας και χρειάζεται περισσότερο νερό στο μαγείρεμα, σε σύγκριση με τις νιφάδες. Τέλος, το πίτυρο σε σχέση με τις νιφάδες, περιέχει ελαφρώς υψηλότερη συγκέντρωση σε σίδηρο, θειαμίνη, φώσφορο και μαγνήσιο. 1,2

Εκτός από τις διατροφικές διαφορές, οι νιφάδες και το πίτυρο βρώμης διαφέρουν επίσης ως προς την υφή με το πίτυρο βρώμης να προσδίδει μια λεία αίσθηση στις συνταγές, ενώ οι νιφάδες μια πιο μαστιχωτή. Τέλος, το πίτυρο βρώμης μαγειρεύεται πιο γρήγορα από τις νιφάδες βρώμης.

Από τα παραπάνω συμπεραίνουμε ότι η βρώμη σε νιφάδες είναι μια εξαιρετική επιλογή για παιδιά, εφήβους, για αθλητές και εγκύους με αυξημένες ενεργειακές ανάγκες, αλλά και για άτομα με γαστροπεπτικά προβλήματα, όπως ευερέθιστο έντερο, με κύριο σύμπτωμα τη διάρροια ή την παλινδρόμηση.3 Το πίτυρο βρώμης, είναι ιδανικό για άτομα που ακολουθούν δίαιτα με έλεγχο των υδατανθράκων, για καταναλωτές που χρειάζονται ένα υλικό το οποίο να μαγειρεύεται πιο γρήγορα, όπως επίσης και για ασθενείς με κύριο σύμπτωμα τη δυσκοιλιότητα. Στις περισσότερες συνταγές, το πίτυρο βρώμης μπορεί να αντικαταστήσει τις νιφάδες με πιθανή την ανάγκη για αύξηση των υγρών υλικών της συνταγής, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στο μαγείρεμα πχ. στη σούπα για να χυλώσει ή να αντικαταστήσει μέρος από το ψωμί ή την τριμμένη φρυγανιά. Επομένως, ανάλογα τις γευστικές προτιμήσεις, τις απαιτήσεις της συνταγής, αλλά και τις θρεπτικές ανάγκες, ο καθένας μπορεί να έχει το προϊόν βρώμης που του ταιριάζει.

 

Βιβλιογραφικές αναφορές:

1.https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1101826/nutrients

2. https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/173904/nutrients

3. Valido E, Stoyanov J, Bertolo A, Hertig-Godeschalk A, Zeh RM, Flueck JL, Minder B, Stojic S, Metzger B, Bussler W, Muka T, Kern H, Glisic M. Systematic Review of the Effects of Oat Intake on Gastrointestinal Health. J Nutr. 2021 Oct 1;151(10):3075-3090. doi: 10.1093/jn/nxab245. PMID: 34486656.