×
×
image
Μάθε το σωματότυπό σου και απόκτησε το σώμα που ονειρεύεσαι

Πόσες φορές έχεις αναρωτηθεί, στο γυμναστήριο, στο δρόμο ή στην παραλία “γιατί εγώ δεν μπορώ να γίνω έτσι;”. Η απάντηση βρίσκεται στο σωματότυπό σου. Κάθε γυναίκα έχει έναν συγκεκριμένο σωματότυπο, που καθορίζεται κυρίως από τα γονίδια. Ας σκεφτούμε, για παράδειγμα, τις καμπύλες της Λόπεζ, το μπούστο της Μόνικα Μπελούτσι ή τις αναλογίες της Ζιζέλ. Κάθε μία έχει το δυνατό της σημείο.

Πριν ξεκινήσεις, λοιπόν, την προσπάθεια να αδυνατίσεις, μάθε «τι τύπος είσαι» και με τον κατάλληλο συνδυασμό γυμναστικής και διατροφής, απέκτησε και εσύ τα δυνατά σου σημεία.

«Μήλο»

Αν έχεις σωματότυπο «μήλο» έχεις περισσότερο λίπος στην κοιλιά και το στομάχι και αδύνατα πόδια. Το δυνατό σημείο είναι τα πόδια σου.

Η τακτική άσκηση (2-3 φορές την εβδομάδα) θα σε βοηθήσει να κάψεις θερμίδες. Παίξε τένις, περπάτησε ακούγοντας μουσική, απόφυγε, όμως, το τρέξιμο που μπορεί να προκαλέσει τραυματισμούς στα γόνατα, επειδή το σώμα σου είναι βαρύ και τα πόδια σου αδύναμα.

Όσον αφορά στη διατροφή σου, απόφυγε τα αλμυρά, τα λιπαρά και το αλκοόλ. Βάλε στο πιάτο σου τροφές όπως φρέσκα δαμάσκηνα, καρότα, μαρούλι, ντομάτες, ανάλατους ξηρούς καρπούς, υδατάνθρακες πλούσιους σε φυτικές ίνες, όσπρια και ψάρια πλούσια σε ω-3 λιπαρά.

 

«Αχλάδι»

Το «αχλάδι» είναι το χαρακτηριστικό μεσογειακό σώμα. Στενοί ώμοι και μέση, με το πάχος να επικεντρώνεται στους γοφούς, τους μηρούς και τα πόδια συνολικά. Δυνατό σoυ σημείο είναι οι ώμοι και η πλάτη.

Επειδή ο σωματότυπος αυτός εμφανίζει πολύ κυτταρίτιδα, ξεκίνα με αεροβική άσκηση 3 φορές την εβδομάδα, από 20’ και σταδιακά αύξησε τη συχνότητα σε 5 φορές, από 30’. Επικεντρώσου σε ασκήσεις ποδιών και γλουτών και πολύ περπάτημα.

Προτίμησε τροφές όπως ελαιόλαδο, θαλασσινά, καρύδια, όσπρια και ψάρια. Απόφυγε τις επεξεργασμένες τροφές και βάλε στη διατροφή σου προϊόντα ολικής άλεσης (ψωμί, μακαρόνια, δημητριακά), ρύζι με φλοιό, καστανή ζάχαρη και μην ξεχνάς να πίνεις πολύ νερό.

«Κλεψύδρα»

Το πιο χαρακτηριστικό σημείο στο σώμα «κλεψύδρα» είναι η πολύ λεπτή μέση. Οι ώμοι και οι γοφοί έχουν συνήθως το ίδιο φάρδος, η πλάτη είναι λεπτή, ενώ οι γλουτοί είναι αρκετά τονισμένοι. Το δυνατό σημείο; Φυσικά η μέση-δαχτυλίδι!

Εάν ανήκεις στο σωματότυπο αυτό, διάλεξε όποιο άθλημα σου αρέσει για να διατηρηθείς σε καλή φυσική κατάσταση. Το σώμα σου δεν έχει μεγάλη ποσότητα λίπους, οπότε δεν χρειάζεται να ακολουθήσεις κάποιο εντατικό πρόγραμμα εκγύμνασης. Δοκίμασε, όμως, γιόγκα ή πιλάτες για να το δυναμώσεις.

Προτίμησε τροφές όπως φρούτα (με εξαίρεση τις μπανάνες), λαχανικά, όσπρια, ψάρι και κοτόπουλο.

 

«Σωλήνας»

Στο σωματότυπο αυτό, η μέση δεν ξεχωρίζει από το υπόλοιπο σώμα, που μοιάζει για το λόγο αυτό με σωλήνα. Τα άκρα είναι συνήθως λεπτά και μακριά, το στήθος και τα οπίσθια σχετικά μικρά. Το σημείο που ξεχωρίζει είναι τα λεπτά και μακριά χέρια και πόδια.

Το σώμα «σωλήνας» είναι ιδιαίτερα αθλητικό, γι’ αυτό μπορείς να ασχοληθείς με όποιο άθλημα θέλεις. 30’ λεπτά αεροβικής άσκησης, 3 φορές την εβδομάδα, σε συνδυασμούς με βάρη για ενδυνάμωση, αρκούν, για να διατηρείσαι σε καλή φυσική κατάσταση.

Βάλε άφοβα υδατάνθρακες στην καθημερινή σου διατροφή, προτίμησε όμως να είναι ολικής άλεσης, πιες αρκετό νερό και μην ξεχνάς τα λαχανικά στο πιάτο σου.

Η σωστή διατροφή και η συστηματική άσκηση ταιριάζει σε όλους τους σωματότυπους. Βελτίωσε το σώμα σου, μάθε να το αγαπάς και αυτό θα σε ανταμείψει με τον καλύτερο τρόπο!