×
×
image
Κυτταρίτιδα: Αντιμετωπίζοντας τον μεγάλο εχθρό

Επτά στις οκτώ γυναίκες έχουν κυτταρίτιδα, ακόμα και αν έχουν το ιδανικό βάρος. Γνωστή και ως «όψη πορτοκαλιού», η κυτταρίτιδα αναφέρεται στην ανομοιόμορφη κατανομή του λίπους στο δέρμα της κοιλιάς, των κάτω άκρων, των γλουτών και των μηρών.

Τα σημαντικότερα αίτια που την προκαλούν είναι:

  • Κληρονομικότητα
  • Καθιστική ζωή
  • Διαταραγμένη κυκλοφορία αίματος
  • Ορμονικές διαταραχές
  • Παχυσαρκία – κακή διατροφή
  • Κάπνισμα – αλκοόλ

Η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας, γι’ αυτό επιλέξτε με προσοχή τα τρόφιμα που καταναλώνετε. Βάλτε στο καθημερινό σας διαιτολόγιο σύνθετους υδατάνθρακες (φρούτα, λαχανικά, όσπρια και προϊόντα ολικής αλέσεως), τα οποία εκτός από τις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία, περιέχουν και φυτικές ίνες, οι οποίες δεσμεύουν τα χολικά άλατα, τα οποία είναι υπεύθυνα για την απορρόφηση λίπους, ενώ ταυτόχρονα διασχίζουν αναλλοίωτες τον γαστρεντερικό σωλήνα και οδηγούν στην αποβολή ενός μέρους του λίπους που παίρνουμε από τις τροφές, με άμεσο αποτέλεσμα να αποθηκεύεται λιγότερο λίπος.

Η βιταμίνη Ε, που θα βρείτε στους ξηρούς καρπούς, σε συνδυασμό με τη βιταμίνη C (πορτοκάλια, φράουλες, ακτινίδια, λεμόνι) παρουσιάζουν έντονη αντιοξειδωτική δράση και βελτιώνουν την υφή του δέρματος, δίνοντάς της ομοιομορφία, λείανση και σφριγηλότητα. Επιπλέον, τα Ω-3 λιπαρά οξέα (λιπαρά ψάρια, φυτικά έλαια) είναι ευρέως γνωστά για τα ευεργετικά τους αποτελέσματα στο δέρμα. Ευεργετική δράση φαίνεται να έχουν και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β που τις βρίσκουμε στο πλιγούρι και τα προϊόντα ολικής άλεσης (π.χ. μακαρόνια, ρυζογκοφρέτες κλπ).

Μην ξεχνάτε τη σημασία της ενυδάτωσης στην εξαφάνιση της κυτταρίτιδας. Καταναλώνετε τουλάχιστον 1 με 1 ½ λίτρο νερό ημερησίως, ενώ μπορείτε να αυξήσετε την πρόληψη υγρών, καταναλώνοντας πράσινο τσάι, που περιέχει κατεχίνες, αλλά και χυμούς φρέσκων φρούτων και λαχανικών. Περιορίστε όσο γίνεται τους καφέδες, τη ζάχαρη και το πρόσθετο αλάτι στα φαγητά, γιατί προκαλούν κατακράτηση υγρών, ενισχύοντας έτσι το πρόβλημα του «φλοιού πορτοκαλιού».

Εκτός από την διατροφική αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας, σημαντικό ρόλο παίζει και η άσκηση. Όσο περισσότερο αυξάνεις το μεταβολισμό σου, μέσα από μια συστηματική δραστηριότητα, τόσο βελτιώνεις τις άμυνές σου. Η αερόβια άσκηση, σε συνδυασμό με κάποιες στοχευμένες ασκήσεις στα «προβληματικά σημεία» θα σας δώσουν πιο γρήγορα αποτελέσματα.

Παρακάτω ακολουθούν εύκολες ασκήσεις γυμναστικής, για μέσα στο σπίτι:

  • Σύσφιξη γλουτών και μηρών με βαθιά επαναλαμβανόμενα καθίσματα: Ανοίξτε τα πόδια στο πλάτος των ώμων και κρατήστε την πλάτη ίσια. Λυγίστε τα γόνατα και κρατήστε χαμηλά τα οπίσθια. Τα γόνατα πρέπει να παραμείνουν πάνω από το ύψος των αστραγάλων, για όση περισσότερη ώρα γίνεται. Φανταστείτε, δηλαδή, ότι κάθεστε σε μία καρέκλα, αλλά χωρίς να υπάρχει καρέκλα.
  • Εμπρόσθιες άρσεις ποδιών με το πόδι σε έκταση, για να ενδυναμώσετε τους κάτω κοιλιακούς, να συσφίξετε τη μέση και να τονώσετε τους μηρούς.
  • Οπίσθιες άρσεις ποδιών με το πόδι σε έκταση, για να ενδυναμώσετε το πίσω μέρος των μηρών και να συσφίξετε τους γλουτούς.

Μπορείτε να αντιμετωπίσετε ή ακόμα και να προλάβετε την κυτταρίτιδα, αρχίζοντας από σήμερα με τις παραπάνω απλές και μικρές αλλαγές στην διατροφή σας και στη καθημερινότητά σας. Άλλωστε, μην ξεχνάτε πως για ένα πιο υγιές και καλό σώμα, ακόμα και οι πιο μικρές αλλαγές μετράνε!