×
×
image
Γυμναστείτε σε κάθε ηλικία!

Η γυμναστική και η καλή φυσική κατάσταση δεν έχουν ηλικία! Η σωματική δραστηριότητα, ήπια ή έντονη, με τη μορφή παιχνιδιού ή γυμναστικής, ανάλογα με τις αντοχές και τη διάθεση, είναι τρόπος ζωής. Μπορεί η αφορμή να είναι ένα αγαπημένο άθλημα, οι φίλοι μας που μας παρακινούν ή το σώμα που ζηλέψαμε και θέλουμε να αποκτήσουμε. Η άσκηση είναι ο καλύτερος σύμμαχος για τη διατήρηση ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους και για την καλύτερη σωματική και ψυχική υγεία.

Ανάλογα, όμως, με την ηλικία και τη φυσική κατάσταση υπάρχουν διαφορετικές ανάγκες και ιδιαιτερότητες, τις οποίες καλό είναι να λαμβάνουμε υπόψη.

Η ηλικία από 18 έως 30 ετών είναι η ιδανική περίοδος για να «χτίσετε» το σώμα των ονείρων σας. Επιλέξτε αεροβική γυμναστική (τρέξιμο, έντονο περπάτημα, κολύμβηση, ποδήλατο), που «καίει» το λίπος και συμβάλλει στην καλή λειτουργία καρδιάς και πνευμόνων, ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης με βάρη, καθώς και γιόγκα ή πιλάτες για ευλυγισία. Όσο συχνότερα ασκείστε, τόσο το καλύτερο! Το ιδανικό είναι 3-5 φορές την εβδομάδα.

Από τα 30 έως τα 40, ο μεταβολισμός αρχίζει να δουλεύει λιγότερο και έτσι για να μην πάρουμε επιπλέον βάρος, χρειάζεται να τρώμε λιγότερο και να ασκούμαστε περισσότερο. Προτιμήστε αερόβια άσκηση και ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης, που βοηθούν τόσο στη διατήρηση του σωματικού βάρους, όσο και στην αύξηση της δύναμης των οστών. Εντάξτε τη γυμναστική στο πρόγραμμά σας 3-4 φορές την εβδομάδα.

Συνήθως αυτή η δεκαετία, οι οικογένεια και επαγγελματικές υποχρεώσεις είναι αυξημένες, όποτε η γυμναστική έρχεται σε «δεύτερη μοίρα». Για να κερδίσετε χρόνο, αγοράστε ένα διάδρομο ή ένα στατικό ποδήλατο και γυμναστείτε στο σπίτι σας. Επιπλέον, μπορείτε να κάνετε απλές ασκήσεις, όπως κοιλιακούς, ραχιαίους ή και βαράκια, βλέποντας τηλεόραση.

Από 50 και πάνω, μεγαλώνοντας, τα κόκαλα και οι αρθρώσεις δεν έχουν τις ίδιες αντοχές, ο μυϊκός ιστός χάνεται με γρήγορους ρυθμούς και τη θέση του παίρνει το λίπος, οπότε η σωματική άσκηση γίνεται ακόμα πιο σημαντική για τη διατήρηση της υγείας.

Οι ρυθμοί, όμως, αλλά και η μορφή της άσκησης πρέπει να γίνουν πιο ήπια. Η κολύμβηση και το περπάτημα είναι ενδεδειγμένες μορφές άσκησης για τις μεγαλύτερες ηλικίες. Δύο με τρεις φορές την εβδομάδα, από μισή ώρα κάθε φορά, αρκούν για να προσφέρουμε στον οργανισμό μας τα οφέλη της γυμναστικής, ακόμα και μετά τα 60!