×
×
image
Γιατί να συνοδεύσεις το γεύμα σου με πλιγούρι και κινόα;

Ακούτε συχνά τον όρο «ισορροπημένη διατροφή», πώς μπορείτε να την πετύχουμε όμως; Σημείο κλειδί αποτελεί ο συνδυασμός και η ποικιλία τροφών στα γεύματα και τα συνοδευτικά σας. Δύο εξαιρετικές προτάσεις, είτε ως κύριο γεύμα είτε ως  συνοδευτικό, αποτελούν το κινόα και το πλιγούρι. Καθένα με διαφορετικά οφέλη για την υγεία, ενώ παράλληλα σας βοηθούν στο αίσθημα πληρότητας και θα χορτάσετε ευκολότερα!

Σύμφωνα με τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, το κινόα ταξινομείται στα δημητριακά ολικής αλέσεως και αποτελεί καλή πηγή φυτικής πρωτεΐνης και φυτικών ινών. Μία μερίδα (140g)  μαγειρεμένου κινόα θα σας δώσει 6,2 γραμμάρια πρωτεΐνης και 3,9 γραμμάρια φυτικών ινών. Αξίζει να αναφερθεί ότι σε αντίθεση με άλλες πηγές φυτικών πρωτεϊνών, το κινόα αποτελεί μια πλήρη σε πρωτεΐνη τροφή, δηλαδή παρέχει και τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα τα οποία ο ανθρώπινος οργανισμός αδυνατεί να συνθέσει. Επίσης, είναι καλή πηγή μαγνησίου, φωσφόρου, μαγγανίου, φολικού οξέος και φυτικών ινών, γεγονός που το καθιστά μια τροφή με υψηλή διατροφική αξία, και που σας βοηθά στο να χορταίνετε καλύτερα.

Εξαιρετική διατροφική αξία σαν συνοδευτικό επίσης έχει και το πλιγούρι. Το πλιγούρι ανήκει στην ομάδα των δημητριακών, είναι πλούσιο σε μαγγάνιο και αποτελεί εξαιρετική πηγή φυτικών ινών και φωσφόρου. Μία μερίδα έτοιμου βρασμένου προϊόντος (140g) θα σας δώσει 4,6g φυτικών ινών και αυτό θα σας φέρει πιο κοντά στον κορεσμό σας. Είναι ένα φυσικό προϊόν και ταιριάζει απόλυτα στην καθημερινή διατροφή σας. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σε σαλάτες, ως συνοδευτικό αλλά και ως υποκατάστατο του ρυζιού σε διάφορες συνταγές.

Η αντικατάσταση των επεξεργασμένων τροφών προς όφελος των προϊόντων ολικής αλέσεως όπως το κινόα και το πλιγούρι, έχει συνδεθεί με ποικίλα οφέλη για την υγεία. Επιλέγοντας το πλιγούρι και το κινόα αντί άλλων συνοδευτικών, βοηθάτε τον οργανισμό σας να επιτύχει καλύτερο κορεσμό και κατ’ επέκταση πιο επιτυχημένη ρύθμιση του βάρους σας.

Βιβλιογραφικές αναφορές:

Rebello, C. J., O’Neil, C. E., & Greenway, F. L. (2016). Dietary fiber and satiety: the effects of oats on satiety. Nutrition reviews, 74(2), 131–147.

Solah, V. A., Fenton, H., Kerr, D., Crosbie, G. B. & Syriano, S. (2007). Measurement of satiety of wheat-based bulgur by intervention and sensory evaluation. Cereal Foods World. 52(1), 15-19

Skotnicka, M., Ocieczek, A. & Małgorzewicz, S. (2018) Satiety value of groats in healthy women as affected by selected physicochemical parameters. International Journal of Food Properties, 21(1), 1138-1151