×
×
image
Flexitarian Diet: Μια διατροφή χωρίς όχι και μη

1.Ποια είναι η flexitarian διατροφή;

Ο όρος flexitarian diet (ή semi-vegetarian diet όπως τον συναντάμε στη βιβλιογραφία), είναι σύνθετη  λέξη, αποτελούμενη από τη λέξη «flexible» που σημαίνει ευέλικτος και από τη λέξη «vegetarian» που  είναι ο χορτοφάγος. Μεταφράζοντάς τον λοιπόν, είναι η «ευέλικτη χορτοφαγική δίαιτα ή αλλιώς η ήμι-χορτοφαγική (semi-vegetarian)» δηλαδή αυτή που δεν είναι αυστηρά χορτοφαγική.

Χωρίς να υπάρχει ένα ενιαίο και αυστηρό πλαίσιο για τον ορισμό της flexitarian διατροφής (και όχι  δίαιτας), η βιβλιογραφία συμφωνεί ότι πρόκειται για περιορισμό της κατανάλωσης κρέατος και αύξηση  της κατανάλωσης φυτικών προϊόντων. Η διαφορά του από τον χορτοφάγο είναι ότι εκείνος που  ακολουθεί την flexitarian διατροφή, έχει την «ελευθερία» να καταναλώσει όποτε το επιθυμήσει κρέας.  Κάθε πότε και σε τι ποσότητα; Αυτό δεν προσδιορίζεται σαφώς στη βιβλιογραφία. Το σημαντικό είναι ότι  αναφέρεται σε ένα ευέλικτο τρόπο θρέψης, που είναι ουσιαστικός σύμμαχος στην έντονη  καθημερινότητα για τη διατήρηση των θετικών αλλαγών.

 

2.Μεσογειακή και flexitarian διατροφή: δύο όχι και τόσο μακρινοί κόσμοι

Μαζί με τη μεσογειακή διατροφή, αποτελούν από τις πιο δημοφιλείς διατροφές. Η διαφορά της είναι  στην κατανάλωση κρέατος. Στη Μεσογειακή διατροφή, το κρέας συστήνεται «λίγες φορές τον μήνα   (περίπου 3) ή συχνότερα, σε μικρές ποσότητες». Από αυτό, μπορούμε να υποθέσουμε ότι ένας   flexitarian καταναλώνει 1-2 φορές τον μήνα κρέας ίσως και λιγότερο.

 

3.Γιατί κάποιος να επιλέξει τη Flexitarian Διατροφή;

H flexitarian διατροφή είναι για αυτόν που δεν θέλει να κόψει το κρέας ή δυσκολεύεται να αποκλείσει τελείως τα ζωικά προϊόντα από τη διατροφή του, αλλά θέλει να τα μειώσει. Μπορεί να αποτελέσει και  μεταβατικό στάδιο προς τη χορτοφαγική διατροφή. Οι άνθρωποι που την επιλέγουν αντιλαμβάνονται ότι  το κρέας είναι μια σημαντική πηγή πρωτεΐνης, λίπους, βιταμίνης Β12, βιταμίνης Α και άλλων μικροθρεπτικών συστατικών.

Σύμφωνα με τη βιβλιογραφία, τα κίνητρα κάποιου που ακολουθεί αυτή τη διατροφή φαίνεται να είναι  λόγοι υγείας, οικονομικοί λόγοι, ηθικοί σχετικά με τη μεταχείριση των ζώων και περιβαλλοντικοί.

 

4.Ποια είναι τα οφέλη της flexitarian διατροφής;

Πράγματι έχει φανεί ότι ο περιορισμός επεξεργασμένου (π.χ. μπέικον) και ανεπεξέργαστου κόκκινου  κρέατος αλλά και άλλων επεξεργασμένων προϊόντων, παράλληλα με την αυξημένη κατανάλωση  φρούτων, λαχανικών, οσπρίων και καρπών, συμβάλλει στον περιορισμό των μη μεταδιδόμενων  ασθενειών, όπως διαβήτης και μεταβολικό σύνδρομο, στον έλεγχο της πίεσης, και την απώλεια και  έλεγχο του βάρους. Τα τελευταία χρόνια έχουν δημοσιευτεί πολλές έρευνες για τη σημασία της υγείας  του εντέρου στην οργανική και πνευματική υγεία. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η flexitarian  διατροφή ενισχύει την εύρυθμη λειτουργία λόγω της αυξημένης κατανάλωσης φυτικών ινών.

 

5.Τι προϊόντα μπορεί να καταναλώνει κάποιος που ακολουθεί Flexitarian Διατροφή:

Τα πάντα. Αυτό είναι η flexitarian διατροφή, συμπεριληπτική χωρίς να «απαγορεύει» κάποια ομάδα  τροφίμων. Ωστόσο, υπάρχει ένας ξεκάθαρος περιορισμός στα ζωικά προϊόντα. Συνεπώς, ένας flexitarian  καταναλώνει σε καθημερινή βάση:

    • Φρούτα
    • Λαχανικά
    • Όσπρια
    • Αυγά
    • Φυτικά ροφήματα
    • Τυριά φυτικής προέλευσης
    • Ξηρούς καρπούς
    • Καρπούς
    • Υποκατάστατα κρέατος (π.χ. κιμά σόγιας, μανιτάρια, tofu, tempeh, σεϊτάν)
    • Προϊόντα ολικής άλεσης (π.χ. δημητριακά, ψωμί) και
    • Προϊόντα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη ( π.χ. νιφάδες βρώμης, ρυζογκοφρέτες, κινόα)

 

Από την άλλη, περιορίζει αισθητά (χωρίς να προσδιορίζεται ακριβώς το χρονικό διάστημα κατανάλωσης):

    • Κόκκινο κρέας
    • Επεξεργασμένα προϊόντα (π.χ. μπέικον, τα περισσότερα τυποποιημένα)
    • Κοτόπουλο
    • Ψάρι

 

Από την ποικιλία των τροφίμων καταλαβαίνουμε ότι είναι μία πολύ ασφαλής διατροφή που συμπεριλαμβάνει όλα τα θρεπτικά συστατικά.

 6.Κλείνοντας…

..η flexitarian διατροφή ήρθε για να φέρει την ισορροπία ανάμεσα σε αυτούς που λατρεύουν το κρέας και σε αυτούς που το αποκλείουν εντελώς από τη ζωή τους

 

Βιβλιογραφικές αναφορές

1. Derbyshire, E. J. (2017). Flexitarian diets and health: a review of the evidence-based literature.   Frontiers in nutrition3, 55.

2. Moreno, L. A., Meyer, R., Donovan, S. M., Goulet, O., Haines, J., Kok, F. J., & Van’t Veer, P. (2022).   Perspective: Striking a Balance between Planetary and Human Health—Is There a Path Forward?.   Advances in Nutrition13(2), 355-375.