Για να είναι αποτελεσματική η άσκηση που κάνουμε, πρέπει να είναι και σωστή. Και όταν λέμε σωστή, εννοούμε ασφαλής και χωρίς τραυματισμούς, ενώ ταυτόχρονα να αποδίδει καρπούς η προσπάθεια που καταβάλουμε.
Ας δούμε κάποια λάθη που κάνουμε συχνά, ή κάποια πράγματα που δεν τηρούμε, γιατί ίσως τα θεωρούμε ασήμαντα ή τα αγνοούμε. Οι πιο επιρρεπείς σε λάθη είναι συνήθως όσοι δεν ακολουθούν συστηματικά ένα πρόγραμμα άσκησης και γυμνάζονται περιστασιακά ή μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα απραξίας.
Μερικά από αυτά τα λάθη είναι τα παρακάτω:
- Ξεκινάμε χωρίς προθέρμανση:Η προθέρμανση είναι κάτι περισσότερο από απαραίτητη, διαφορετικά υποβάλλουμε άσκοπα το σώμα μας σε μια επίπονη διαδικασία που κρύβει παγίδες για τραυματισμούς και μακροχρόνια προβλήματα. Τουλάχιστον 5 λεπτά προθέρμανση είναι αναγκαία πριν από οποιαδήποτε άσκηση – αερόβια ή αναερόβια.
- Πολύ γρήγορα ή πολύ αργά: Ο ρυθμός με τον οποίο εκτελούμε μια άσκηση είναι καθοριστικός για την αποτελεσματικότητά της. Δεν θα πρέπει ούτε να φτάνετε το σώμα σας στα άκρα, αλλά φυσικά ούτε να τεμπελιάζετε. Συμβουλευτείτε κάποιο γυμναστή για το ρυθμό που θα εκτελείτε κάθε άσκηση, τον αριθμό των επαναλήψεων και τον χρόνο του διαλείμματος μεταξύ δύο ασκήσεων.
- Κοιλιακοί-Πονόκοιλοι: Οι ασκήσεις για τους κοιλιακούς συγκεντρώνουν ίσως τα περισσότερα λάθη. Χρησιμοποιώντας για παράδειγμα υπερβολικά τα χέρια πίσω από τον αυχένα (τραβώντας αντί στηρίζοντας το κεφάλι) ή έχοντας τα πόδια τεντωμένα, αντί λυγισμένα ή κάνοντας υπερβολική κίνηση στη μέση από το δάπεδο, δημιουργώντας προβλήματα μακροχρόνια στη μέση. Οι κοιλιακοί δεν αφορούν ούτε τον αυχένα, ούτε τα πόδια, οπότε επικεντρωθείτε σε αυτούς και νιώστε να σας ανασηκώνουν οι ίδιοι.
- Μην υπερβάλλετε στο βάρος που σηκώνετε: Μην πέσετε στην παγίδα να βάλετε μεγάλα βάρη στο πρόγραμμά σας, για να δείτε πιο άμεσα αποτελέσματα. Όχι μόνο δεν θα δείτε αποτελέσματα, αλλά κινδυνεύετε από σοβαρούς τραυματισμούς. Δώστε σημασία στην τεχνική και στην αυτοσυγκέντρωσή σας, την ώρα που εκτελείτε μια άσκηση.
- Τελειώνετε χωρίς διατάσεις:Μην τελειώνετε την άσκησή σας χωρίς ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διατάσεων, που να καλύπτει όλες τις μυϊκές ομάδες που γυμνάσατε. Διαφορετικά είναι πολύ πιθανό να πιαστείτε και να τραυματιστείτε. Επιπλέον, οι διατάσεις προσδίδουν στο σώμα ευελιξία, συνεπώς ακολουθείστε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διατάσεων σε αργούς ρυθμούς, αφιερώνοντας σε κάθε άσκηση περίπου 10 με 15 δευτερόλεπτα.
- Ενυδάτωση:Το σώμα έχει ανάγκη από συνεχή ανανέωση του νερού, για αυτό μην ξεχνάτε να πίνετε άφθονα υγρά πριν, κατά την διάρκεια και μετά την άσκηση.
- Ξεχωρίστε τον πόνο από την εκγύμναση:Σίγουρα, δεν πρέπει η γυμναστική να είναι πηγή έντονου και οξύ πόνου, γιατί τότε σίγουρα κάτι δεν κάνετε σωστά. Ωστόσο, μάθετε να διακρίνετε τον πόνο από την αίσθηση που προκαλεί η σωστή και αποτελεσματική άσκηση. Πιάσιμο ή κάψιμο σε λογικά πλαίσια είναι φυσικά αναμενόμενα.
- Βάλτε ποικιλία στο πρόγραμμά σας:Συνήθως, όταν κάτι το επαναλαμβάνουμε για μεγάλο διάστημα, το βαριόμαστε και στη συνέχεια το εγκαταλείπουμε. Επειδή κάτι τέτοιο δεν πρέπει να γίνει στην άσκηση, προσπαθήστε να κάνετε αλλαγές στο πρόγραμμά σας. Ζητήστε από το γυμναστή σας να σας δείξει νέες ασκήσεις, ξεκινήστε ένα νέο σπορ, γυμναστείτε εκτός γυμναστηρίου, για παράδειγμα κάντε jogging σε ένα πάρκο, κλπ.