250 γρ. Κινόα Fytro
700 ml νερό
αλάτι
Για τα μπιφτέκια
2 φλιτζ. τσαγιού μαγειρεμένο κινόα
1 πράσο, ψιλοκομμένο
1 μεγάλο καρότο, τριμμένο
1 μεγάλο κολοκύθι, τριμμένο
1 κρεμμύδι, τριμμένο
2 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
1/2 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
2 αυγά, ελαφρά χτυπημένα
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το κινόα: Βάζουμε τοκινόα σε ένα ψιλό σουρωτήρι και το πλένουμε με τρεχούμενο νερό. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το μετρημένο νερό, λίγο αλάτι και το κινόα. Μαγειρεύουμε με μισοσκεπασμένη κατσαρόλα για 15 λεπτά μέχρι να μαλακώσει το κινόα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει.
Για τα μπιφτέκια: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C.
Μετράμε 2 φλιτζάνια καλά στραγγισμένο κινόα και το ρίχνουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε τα τριμμένα λαχανικά καλά στιμμένα και τα αυγά. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά. Πλάθουμε 6 μεγάλα μπιφτέκια και τα μεταφέρουμε σε ταψάκι στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.
Ψήνουμε για 20 λεπτά. Γυρίζουμε τα μπιφτέκια με προσοχή και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 25 λεπτά ακόμη.
DR. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΗΣ: Μία υπέροχη πρόταση της αγαπημένης μας Ντίνας! Η επιλογή της κινόας εκτοξεύει τη διατροφική αξία του πιάτου αφού δεν χαρακτηρίζεται τυχαία ως υπερτροφή… είναι πλούσια σε υγιεινά λιπαρά, με την μορφή του ελαϊκού οξέος, ένα “αντιφλεγμονώδες” μονοακόρεστο λιπαρό, και του άλφα-λινολενικού οξέος, τύπος των γνωστών ωμέγα-3 λιπαρών που απαντώνται στα περισσότερα φυτά. Ταυτόχρονα, περιέχει επαρκής ποσότητα πρωτεΐνης που θα παρατείνει το αίσθημα κορεσμού. Από την άλλη, τα λαχανικά έχουν πλούσια αντιοξειδωτική δράση και υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C. Επιπροσθέτως, είναι πλούσια σε β-καροτένιο, το οποίο είναι συντελεί στη μείωση της χοληστερόλης. Τα διατροφικά χαρακτηριστικά της συνταγής μας προσδιορίζουν μία τέλεια θρεπτική και γευστική επιλογή με υψηλή Αντιοξειδωτική και Αντιφλεγμονώδη δράση.
Προετοιμασία: 30´
Ψήσιμο: 45´
Μερίδες: 6